Bemutatkozás
Fogtechnika
További tevékenységek
Gyógyulás
Bruxizmus
ISO 9001   

FogorvoslásÁraink
A fogazat fontos szerepet játszik életünkben. Befolyásolja az arc harmóniáját, a beszéd és az artikuláció módját, mimikánkat, ezzel személyiségünk egyéni kisugárzását. Voltaképpen a fogazat életminőségünk része, önértékelésünk szimbolikus jelzője. A fogszabályozás végső célja, hogy a gyermekek harmonikus arcú és fogazatú felnőttekké váljanak.

A rendellenességek érinthetnek egyes fogakat, fogcsoportokat, illetve az alsó és felső állcsontot. Néhány a leggyakrabban előforduló eltérések közül: A fogtorlódás során a fogak nem férnek el a fogívben. Az ilyen fogazat hajlamos a fogszuvasodásra és a fogágybetegségekre. Előbbre álló felső állcsont kifelé álló fogakkal. "Bulldog-harapás": az alsó állcsont testének kóros megnövekedése. Nyitott harapásnál a fogsorok záródásakor bizonyos fogak vagy fogcsoportok nem érintkeznek. Általában fokozott ujjszopás és cumizás miatt jön létre, ritkán örökletes alapon. Mélyharapásnál a fölső elülső fogak nagymértékben fedik az alsó fogakat. Súlyos esetben az alsó elülső fogak a szájpadrózsába harapnak.

A fogszabályozás a fogak, a fogazat és az állcsontok helyzeti eltéréseinek kezelésével foglalkozik. Ezek kialakulhatnak rossz szokások következtében, tejfogak rendellenes váltódása miatt, illetve örökletes alapon. A szabálytalan fogazat esztétikai hátrányok mellett növeli a fogszuvasodási hajlamot, elősegítheti a fogágybetegségek korai kifejlődését, zavarja a rágást, sőt beszédhibákat is okozhat.

Fogszabályozó kezelés

A fogszabályozó kezelés történhet kivehető, illetve rögzített készülékekkel.

előtte


utána
előtte


utána


Myoterápia

A myoterápia (izomfunkción alapuló kezelések) a fogszabályozás során az ajak, a nyelv, a száj, a torok és a nyak izmai harmonikus működésének helyreállítását célozzák. Ezeket a gyakorlatokat lehet önállóan, vagy készülékes kezeléshez kapcsolódóan végezni.

A kezelés két szakaszból áll: intezív és ellenőrző szakasz. Az ellenőrző szakaszra akkor lehet áttérni, ha az intenzív szakasz alatt begyakorolt mozgások automatikussá válnak.

Milyen kórképekben alkalmazzuk ezeket a gyakorlatokat?

- M. orbicularis oris hypotonia (ajakzáró izom csökkent tónusa)
- Rövid felső ajak hyperaktív M.mentalissal (állcsúcs izommal)
- Ajakszorításos nyelő
- Nyelvlökéses nyelő
- Visceralis nyelő (passzívan a garat felé lógó vagy az oldalsó fogak közt fekvő nyelv)
- Hypotoniás és nem megfelelő motilitású nyelv
- Szájlégzés
- Nyelvhangok (l, n, s, t) hibás ejtése

Néhány gyakorlat:

Ezeket a gyakorlatokat, ha szorgalmasan gyakorlod, eredményesebb és tartós lesz a fogszabályozó kezelésed (mint ez az alábbi képeken is látszik).


előtte

utána

A sikeres kezelés persze nem csupán esztétikai előnyökkel jár, hanem egész lényünk is mentálisan több lesz általa.

Ma még Magyarországon sokan idegenkednek a fogszabályozó kezeléstől, többek között azért, mert mások által is látható készüléket kell rendszeresen viselni, hónapokon, sőt éveken át. Pedig ma már egyre több fogszínű, illetve kevésbé feltűnő készüléket alkalmazunk.